19 березня 2024 року
06:34:15

Усі новини Екологія Україна Події Технології

Науковці з Херсону створили біопластик, який після використання повністю розкладається

04.01.2021 22:00
64

Біологічний пластик, який після використання повністю розкладається і дешевший від синтетичного матеріалу розробили та запатентували в Україні науковці Херсонського державного аграрно-економічного університету, пише Еcotown.

Доцент кафедри технологій переробки та зберігання сільськогосподарської продукції Ігор Чернишов експериментував з технологіями вирощування їстівних грибів — глив.

Винахідники «грибного» біопластику з Херсона (зліва направо) Максим Левченко, Ігор Чернишов та Геннадій Каращук; вироби з біопластику нічим не гірші за аналоги з пластику звичайного.

 

Органічний субстрат, що після цього залишався, використовував як природне паливо. Одного разу Ігор В’ячеславович приніс на кафедру брикет такого субстрату, і його колеги зауважили, що той сам собою набув форми поліна. Тут у колеги Ігоря Чернишова, також кандидата наук Максима Левченка, і народилася ідея: чому б не спробувати виготовлення з міцелію потрібних у побуті предметів?

Почали підбирати матеріали під субстрат, аби вироби виходили легкими, але при цьому міцними й функціональними. Випробували деревну тирсу, лушпиння соняшнику, але «поза конкуренцією» виявилася звичайнісінька солома — озимої пшениці та ячменю. Грибний міцелій з двох спеціально відібраних штамів глив «охоче» виділяв ферменти, перетравлюючи цей матеріал в однорідну масу. Потім його висушують, для чого в штучних умовах потрібно кілька годин, а в природних — п’ять-сім днів. І готово!

З біопластику виходить гарний утеплювач, схожий за властивостями з пінопластом, чудові кашпо та абажури для ламп, навіть садові меблі. Вони витримують яку завгодно температуру в мінусових чи плюсових діапазонах, окрім температури горіння, звичайно. “Єдине, чого наш винахід не любить, то це підвищеної вологості. Якщо вона сягає 70 відсотків, вироби руйнуються, або ж на них можуть і гриби вирости”, — зауважує Ігор Чернишов. Перевага ще в тому, що матеріал уп’ятеро-вшестеро дешевший від синтетичного пластику і може служити так само довго. Зате ж синтетика розкладається більше ніж за сто років.

Дешевий, доступний та дружній до навколишнього середовища біологічний пластик з Херсона ще чекає свого інвестора, котрий налагодить серійне виробництво товарів ширвжитку чи будматеріалів з нього.

2.jpg

РА «Маркетингові технології ПБС» – увесь спектр маркетингових послуг: від ідеї – до реалізації!
Архів новин
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031