29 березня 2024 року
10:14:11

Усі новини Головна Новини Події Тернопіль Погода

У Тернополі з’явився Музей підпільного і теперішнього життя згромадження сестер Пресвятої Богородиці Фатімської

29.12.2020 21:30
76

У Тернополі розпочав діяльність Музей підпільного і теперішнього життя згромадження сестер Пресвятої Богородиці Фатімської.

Його відкриття, а також посвячення каплиці Фатімської Богородиці, відбулось в рамках відзначення 75-ліття від дня заснування згромадження сестер Пресвятої Богородиці Фатімської.

Архиєрейську Божественну Літургію з нагоди свята 20 грудня  очолив преосвященний владика Михаїл Колтун. Йому співслужив єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії владика Теодор Мартинюк, зазначають у Тернопільсько-Зборівській архиєпархії УГКЦ.

Владика Михаїл звернувся до присутніх із духовним словом, у якому закликав розпізнавати Царство Боже серед нас, досвідчувати себе в оточуючому світі:

  • «Бог ділиться своїм Євангелієм, щоб ми мали, чим жити, щоб наша радість була повною. Ми успадкували віру, якою жили наші попередники — апостоли. Наші попередники, які перейняли віру і передали нам, такою вірою вони себе тримали серед переслідування, — ми можемо хіба це подивляти. Якщо вони мали таку віру, значить вони прийшли до такого переконання. В певний час і я дав згоду перед священниками, які двигали на собі цілу нашу Церкву. Одним з них був о. Роман Бахталовський, який заснував це згромадження сестер для чогось великого. Бог приготував нам те, що око не бачило і вухо не чуло. Ми маємо паралель від о. Романа, який у своїх терпіннях народжував бажання щось робити, і тим «щось» є ви. Ваше згромадження є окрасою його святості і ви є в процесі його беатифікації і слави».

Довідка.

У жовтні 1943 року Кир Григорій Хомишин, ординарій Станіславівської  єпархії, занепокоєний воєнно-політичними подіями на Галицьких землях, у передчутті великих випробувань для УГКЦ, звертається до о. Романа Бахталовського, на той час ігумена отців-редемптористів в Станіславові (Івано-Франківськ), з проханням заснувати контемплятивне жіноче згромадження, сестри якого б безнастанно молилися за кращу долю для свого народу і Церкви. 


Отець Роман за благословенням  віце-протоігумена редемптористів о. Йосифа де Вохта розпочинає Богові милу справу. У цей  час о. Роман дає реколекції для дівчат, після яких чотири з них відчувають покликання до чернечого життя.

Так, 13 вересня 1945 року о. Роман Бахталовський засновує нове Згромадження сестер Непорочного Серця Марії, і, маючи велику набожність до Пречистої Діви Марії,  віддає його під покров Пресвятої Богородиці, яка прославилася у Фатімі (Португалія). (Загальною Капітулою Згромадження 21 грудня 2015 р. Б. перейменоване на Згромадження сестер Пресвятої Богородиці Фатімської).

Саме, вони, сестри, мали звершити Фатімське післанництво, молитвою та жертвою спричинитися до навернення Росії та виєднати бажану свободу Церкві.

Новостворене Згромадження ставило собі за мету згуртувати Христових обручниць під покровом Пресвятої Богородиці, щоб вони своїм внутрішнім життям і зовнішньою діяльністю наслідували Пречисту Діву Марію, яка перебувала в безнастанній молитві-спогляданні, але й водночас вела активне Євангельське життя – допомагала апостолам у поширенні Христової Церкви.

8 травня 1963 року Кир Василій Величковський підтверджує Згромадження.

Харизма Згромадження сестер ПБФ – невтомне служіння Богові і Церкві

Згромадження сестер ПБФ – діяльне Згромадження, яке покликане служити тим, які належать до Христової Церкви, і тим, які ще не зустріли Бога. Один дім Згромадження, згідно Конституції Згромадження, буде діяти як дім споглядального типу, в якому сестри  служитимуть Богові молитвою, посвятою і працею, не виконуючи апостольської праці поза домом.

Духовність Згромадження спрямована на глибоке почитання Пресвятої Богородиці, сумлінне дотримання та ширення Фатімських об’явлень: молитва на вервиці, піст, молитва і жертва за навернення грішних, спасіння Росії, мир в Україні і світі.


За задумом засновника о. Романа Бахталовського апостольська діяльність  має наступні напрямки:

• праця при парафіях – провадження парафіяльних спільнот, гуртків; випікання просфор, дбання за чистоту й красу храму тощо.

• місійне служіння сестер полягає в тому, щоб світло Христового Євангелія, навчання Церкви й особистий досвід віри нести іншим, особливо тим, які ще мало пізнали Христа і не належать до Христової Церкви. Сестри-монахині самі чи зі священиками-місіонерами виїжджають на села й  міста Західної та Східної України, провадять реколекції, духовні зустрічі, чування й місії на парафіях; сестри займаються харитативним й пенітенціарним служінням.

• катехитично-педагогічне служіння, яке спрямоване на християнське виховання дітей і молоді, а також дорослих, навчання їх катехизму в катехитичних школах та християнської етики в загальноосвітніх закладах.

 

 

 

 

РА «Маркетингові технології ПБС» – увесь спектр маркетингових послуг: від ідеї – до реалізації!
Архів новин
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031