28 березня 2024 року
19:33:44

Усі новини Головна Суспільство Спорт Новини Події Тернопіль

Сучасний спортивний комплекс за 35,5 мільйона збудують у Тернополі

26.01.2021 10:27
107

Тернопіль – єдиний обласний центр в Україні, де немає футбольного поля зі штучним покриттям стандартних розмірів. Це питання нарешті зрушилося з мертвої точки. На базі Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка розпочали підготовчі роботи з його будівництва.

При цьому це буде не лише футбольний стадіон, а мультифункціональний комплекс, де зможуть займатися різними видами спорту. Про цей проєкт розповів ректор вишу Богдан Богданович Буяк.

Футбольні досягнення студентів «притягнули» мільйонні вливання в інфраструктуру

Стадіон педвузу в Тернополі споруджено на початку 70-х років минулого століття, і він уже нагально потребував реконструкції, а допомогли цьому високі спортивні досягнення футбольної команди вузу, пишуть на сайті http://www.gazeta1.com/

– Проєкт народжений спільно із Всеукраїнською футбольною асоціацією студентів. Голова Асоціації Іван Крулько – один з головних локомотивів цього проєкту. Свого часу він представив мене президенту Української асоціації футболу УАФ Андрію Павелку і висунув ідею, чому б у Тернополі не створити базу студентської збірної України з футболу. Великим плюсом стало те, що ФК «Тернопіль-Педуніверситет» виграв весь комплект нагород на студентському чемпіонаті Європи: «золото» (2009 рік), «срібло» (2019 р.), «бронзу» (2010 р.), а також наша футбольна команда тричі ставала кращою студентською командою України (2016-18 рр.) і багато разів сходила на п’єдестал пошани. Так переговорний процес тривав, аж поки Іван Крулько не «пробив» реконструкцію стадіону Тернопільського національного педагогічного університету через бюджетний комітет Верховної Ради України, де він обіймає посаду заступника голови, – почав нашу розповідь Богдан Буяк.

Цілком логічно, що саме в Тернополі буде створено базу студентської збірної з футболу, адже окрім спортивних здобутків, які говорять самі за себе, тут є кузня кадрів, які при належній інфраструктурі можуть вирости у висококласних футболістів.

– У Тернополі віднедавна відкрито Футбольну академію (колишня ДЮСШ з футболу, – авт.), плідно працює педліцей спортивного профілю, а в нашому університеті є фактично три повноцінні футбольні команди. Одна складається з наших студентів, які виступають у майстрах чемпіонату України (вісім – у тернопільській «Ниві», четверо – у волочиському «Агробізнесі», ще кілька футболістів «порозкидані» по інших професійних командах). Другий склад виступає у вищій лізі чемпіонату Тернопільської області під брендом «Агронива-ТНПУ», а восени минулого року тільки з числа ліцеїстів набрали 35 футболістів, які навчаються на 1 курсі на різних спеціальностях. Є прецеденти, коли до Тернополя на факультет фізичного виховання переводяться студенти-футболісти Київського, Львівського інфізів, інших вузів, а все заради футбольної команди. Також має хороші набори і педагогічний ліцей. Тобто в нас є перспектива розвитку. Вирішили поєднати два чи навіть три в одному – база студентської збірної, можливість розвитку тернопільської футбольної школи, і ні для кого не секрет, що в нас є хороший тренер Василь Петрович Івегеш, котрий по суті цілодобово живе футболом. Зваживши на це, по лінії Міністерства освіти України було ухвалено рішення про реконструкцію стадіону нашого вузу, – каже Богдан Богданович.

Тернопіль зможе приймати футбольні змагання під егідою ФІФА

Проєкт дороговартісний, але за умови якісно проведених робіт він може служити не лише футболістам, а й легкоатлетам. Більше того, Файне місто  може приймати в себе міжнародні і всеукраїнські змагання високого рівня.

– Стадіон після реконструкції буде універсальним як для гри у футбол, так і для занять легкою атлетикою. Технічним завданням передбачено, що підрядник нанесе штучне покриття на ігрове поле, розмір його 100х68 м. Штучна трава буде 7-го покоління виробництва Франції, яка має відповідні сертифікати ФІФА. Також буде шість бігових доріжок, сектор для метання та стрибків у довжину, трибуни на 1000 глядачів. А ще встановлять інформаційне електронне табло, зовнішнє освітлення на чотирьох вишках та систему дренажу. Заплановано будівництво двоповерхового приміщення, на першому поверсі якого будуть роздягальні та суддівська кімната, на другому – кімната для переговорів, глядацька ложа та майданчик для відеозйомки. Проєкт виготовили під стандарти ФІФА, щоби можна було проводити міжнародні змагання з футболу. Адже, скажімо, подібні стадіони зі штучною травою у Хусті (Закарпатської області) та Івано-Франківську, які відкривали минулого року, мають траву 4-го покоління, а позаминулого року наші студенти грали в Іспанії на чемпіонаті Європи на футбольних полях зі штучною травою 2-3-покоління. Також на реконструйованому стадіоні можна буде проводити Всеукраїнські сертифіковані офіційні змагання з легкої атлетики рівня чемпіонату і кубок України, адже подібні багатофункціональні комплекси нині є лише у Луцьку і Хусті, – мовить ректор вузу.

ФК «Тернопіль-Педуніверситет» – студентський чемпіон України!
Футбольний клуб «Тернопіль-Педуніверситет»

За планом реконструкцію стадіону мають завершити у березні 2022 року

Виконуватиме роботи фірма з Дніпра, яка має досвід будівництва подібних стадіонів по Україні.

– Згідно з проєктно-кошторисною документацією, вартість реконструкції стадіону складатиме 35,512 млн. грн. Минулого року була дуже непроста ситуація з ковідом, тому важко було розраховувати на фінансування нашого проєкту. Під кінець року з’явилися кошти на капітальні видатки і Міністерство освіти на реконструкцію стадіону в Тернополі перерахувало близько 8 млн. грн. Потрібно було провести тендерні процедури, щоби максимально освоїти ці кошти. На торги вийшли 7 фірм, у тому числі й тернопільські. У підсумку переможцем тендеру стало ТОВ «Спорт Буд Україна» з Дніпра. ЗМІ повідомляли, що фірма недавно заснована, з малим капіталом тощо. Ми теж детально її вивчали, щоби перестрахуватися перед тим, як підписати багатомільйонну угоду. Виявилось, що у 2019 році фірма перереєструвалася, а до того вже має великий досвід роботи. Зокрема, вони будували стадіони в Хусті, Івано-Франківську, зараз працюють на спортивних об’єктах у Херсоні та Києві. За кілька днів до нового року стояло питання, як освоїти наявні кошти. Вирішили придбати траву, вартість якої склала 5,8 млн. грн. Згідно з договором на відповідальне зберігання, нині вона знаходиться на складі в дніпровській фірмі. До 25 січня трава має бути в Тернополі, а 13 січня в Тернопіль заїхала вже перша техніка від генпідрядника. Коли спаде мороз, на стадіоні розпочнуться роботи. Дніпряни готові працювати в борг, поки не надійде другий транш. Вони серйозно підходять до роботи, а ми – до них, сподіваючись отримати сучасний спортивний комплекс.

Завершити реконструкцію стадіону планують наступного 2022 року.

– За планом стадіон має бути зданий у березні 2022 року. Ми б хотіли, щоби це сталося до  кінця цього року. Якщо будуть кошти, підрядник готовий за рік впоратися з роботою. Зараз чекаємо наступного траншу, обіцяли, що буде не менше 20 млн. грн. Але я розумію нинішню ситуацію в державі, і навіть якщо здача об’єкта затягнеться до літа 2022 року, то трагедії робити не будемо. Головне, щоби нам вдалося реалізувати цей проєкт – нас не буде, а стадіон залишиться нашим дітям, – резюмував Богдан Буяк.

За словами ректора, перший серйозний захід, який би хотів бачити Богдан Богданович на реконструйованому стадіоні, –  це фінал студентського чемпіонату України з футболу 2022 року.

До речі, пан ректор поділився і більш дальшими планами. Поруч зі стадіоном є так звана «клітка». В одній її частині є бажання зробити майданчики зі спеціальним піском для пляжного футболу, волейболу і бадмінтону, а в іншій – теж під ці види спорту, а ще – теніс, але вже зі штучним покриттям, а по боках – трибуни на 100 місць. Тут мали би попрацювати три федерації – футболу (Іван Крулько дав попереднє добро посприяти і цьому проєкту), бадмінтону (керівник місцевого осередку Богдан Буяк) та волейболу (очолює начальник ГУ Нацполіції в Тернопільській області Олександр Богомол)

«Ми зацікавлені, щоби стадіон не стояв пусткою, це ж робиться не музей»

Ми звернулися до пана Буяка із запитанням, чи реконструйований спорткомплекс буде використовуватися лише для потреб студентів вузу, чи його можуть експлуатувати, скажімо, вихованці Футбольної академії, дорослі футбольні команди. Адже останні, скажімо, років два тому, щоби підготуватися до сезону в нормальних умовах, їздили на турніри на поля зі штучною травою у Винники, що під Львовом («Нива» Тернопіль, «Агрон» В. Гаї), у Хмельницький («Нива» Теребовля), Івано-Франківськ («Агронива» Заводське), долаючи понад сотню кілометрів лише в одну сторону, а менш заможніші клуби – з Копичинців, Хоросткова, Бучача їздили теж у неблизьку дорогу до Синькова (Заліщицький район), де є єдиний стадіон зі штучним покриттям у Тернопільській області.

– Хоча ми й державний заклад вищої освіти, але поставлені в умови виживання та заробляння коштів на інфраструктурі. Минулого року понад 1 млн. грн. заробили на оренді різних об’єктів. Думаю, якщо до нас звернеться ДЮСШ, то для її вихованців ми зможемо надавати стадіон безкоштовно. Якщо ж якийсь клуб захоче взяти в оренду футбольне поле для тренування чи проведення матчу, то ми зробимо калькуляцію, виставимо рахунок і при відповідній оплаті там можуть займатися.  Бо треба ж заробляти кошти для догляду, прибирання, заміну поламаних сидінь чи лампи освітлення тощо. Ми зацікавлені в тому, щоби спортивний об’єкт не стояв пусткою, а був постійно зайнятий, адже це ж робиться не музей! Був минулого року на подібному стадіоні у Хусті, туди приходять містяни побігати, позайматися на тренажерах. І ми свій не збираємося закривати для тернополян, спортивний комплекс має стати оазою для занять спортом місцевих жителів! – каже Богдан Буяк.

Віталій Попович, Тижневик “Номер один”

РА «Маркетингові технології ПБС» – увесь спектр маркетингових послуг: від ідеї – до реалізації!
Архів новин
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031