29 березня 2024 року
13:10:09

Усі новини Головна Суспільство Тернопільщина Новини Комуналка

Отримання житлових субсидій під час карантину на Тернопільщині

10.11.2020 21:03
48

Важливу інформацію про субсидії на 2020-2021 рік зібрав Центр громадського моніторингу та контролю, пишуть на сайті http://chortkiv.online/

Кому призначають?

За інформацією Міністерства соціальної політики право на отримання житлових субсидій мають ті, в кого плата за житлово-комунальні послуги (ЖКП) дорівнює чи перевищує 20% доходів сім’ї. Однак ця вимога почне діяти тільки з наступного місяця після скасування карантину. Тож до кінця 2020 року нормою є 15%.

Субсидія призначається одній із зареєстрованих в оселі осіб окремо на опалювальний сезон і літній періоди. Її можуть оформити і ті, хто не зареєстрований, а фактично проживає у житлі. У цьому разі потрібен офіційний договір оренди. Єдиними винятком є переселенці з окупованих Донбасу і Криму.

На субсидію не мають права українці, які впродовж року придбали земельну ділянку, житло, автомобіль або іншу річ вартістю понад 50 тисяч грн. Також на компенсацію від держави не можуть претендувати боржники за ЖКП (у понад 340 грн), власники квартири площею понад 120 кв. м і будинку площею понад 200 кв. м. і ті, хто має автомобіль, випущений менш ніж 5 років тому. Також у категорію субсидіантів не потрапляють ті, хто офіційно не працює, не вчиться і не перебуває на обліку в центрі зайнятості.

Як оформити?

Як зазначають у Мінсоцполітики, для багатьох отримувачів субсидій допомога на опалювальний сезон 2020-2021 року буде перепризначена автоматично. Це стосується всіх, хто користувався субсидією в попередньому опалювальному сезоні. Автоматичного подовження не відбудеться лише у тому випадку, якщо отримувачі субсидії змінили постачальника газу і не повідомили про це соцслужбу.

Для тих, хто хоче оформити субсидію вперше, відомство пропонує такий алгоритм дій. Найперше звернутись із заявою до місцевого управління праці та соціального захисту населення. До заяви слід додати довідки про доходи усіх осіб, які проживають в оселі. Зокрема, для розрахунку субсидії мають значення такі доходи, як зарплата (після сплати податку на фізосіб), пенсія, стипендія, соцвиплати, допомога із безробіття, грошові перекази із закордону та інше. Не враховуються допомога при народженні дитини, аліменти, соцдопомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також допомога переселенцям. Також можна не подавати дохід члена сім’ї, який зареєстрований, але не проживає у квартирі чи будинку. Але за умови документального підтвердження цього факту.

У зв’язку з карантином через коронавірус заяву і всі довідки можна надіслати поштою або завантажити онлайн на сайті subsidii.mlsp.gov.ua (за наявності електронного цифрового підпису).

Після розгляду заяви і документів відомство розрахує обсяг компенсації за оплату ЖКП. Субсидія дорівнюватиме різниці між платою за житлово-комунальні послуги в межах норми та обсягом обов’язкового платежу.

Відсоток обов’язкової плати можна вирахувати самотужки за формулою: середньомісячний дохід на одного члена сім’ї ділиться на розмір прожиткового мінімуму (наразі 2027 грн); отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15%.

Перевірити надану субсидію можна на порталі subsidii.ioc.gov.ua.

РА «Маркетингові технології ПБС» – увесь спектр маркетингових послуг: від ідеї – до реалізації!
Архів новин
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031