28 березня 2024 року
20:12:43

Усі новини Головна Суспільство Тернопільщина Війна з РФ Новини

На Тернопільщині шукають родини, які можуть стати патронатними вихователями

07.11.2020 13:50
170

На Тернопільщині з’явилась нова соціальна послуга – патронат над дитиною, яка потребує захисту.

Нещодавно Україна приєдналася до країн, що затвердили національну стратегію деінституалізації. Тобто замість інтернатних закладів створюється якісна альтернатива: послуги на рівні громади для підтримки вразливих сімей з дітьми, якою і є патронат над дитиною.

Програма “Патронат над дитиною” є розробкою Міжнародної благодійної організації “Партнерство “Кожній дитині” і підтримана державою. Програма успішно запроваджена у громадах двадцяти регіонів України.                      

Тернопільщина одна з областей, де сім’ї тільки розпочинають проходити навчання. 

Хто може стати патронатним вихователем:

      – громадянин України;

      – має позитивний досвід виховання дітей (власних, або влаштованих дітей/ практична педагогічна робота);

    –  готовий прийти на допомогу «чужій» дитині та підтримати її сім’ю, яка перебуває в складних життєвих обставинах;

     – має  задовільний стан здоров’я, який дозволяє дбати про тимчасово влаштованих дітей;

   – не є засудженим, або позбавленим батьківських прав;

   – має житло (власне, або в користуванні), де можна тимчасово розмістити патронатну дитину;

    –  разом з добровільним помічником – дорослим членом своєї сім’ї готовий пройти навчання за тренінговою програмою;

– підтримує  сімейні цінності та готовий  працювати в команді професіоналів заради змін, щоб жодна дитина не зазнала страждань та виховувалася в безпечній, люблячій сім’ї.

Довідка: послуга патронату над дитиною передбачає опіку, виховання та реабілітацію дитини у сім’ї патронатного вихователя у період подолання її батьками або ж особами, які їх заміщають, складних життєвих обставин. Унікальність патронату полягає у тому, що він не лише забезпечує потреби дитини, сім’я якої потрапила у складні життєві обставини, але й надає підтримку самій сім’ї з метою посилення її потенціалу до належного виховання дитини. У результаті дитина не потрапляє до інтернатного закладу, уникає травматичного досвіду, має можливість спілкуватися з батьками.

У патронатній сім’ї дитина перебуває від 3-х до 6-ти місяців, поки сім’я не подолає життєві труднощі. Якщо ж сім’я все ж таки не виявить потенціалу до змін, то для дитини обов’язково знаходять саме сімейну альтернативу – опікунів, прийомних батьків, усиновлювачів. При цьому рішення щодо її подальшої долі ухвалюється з огляду на те, що є найкращим саме для конкретної дитини. Таким чином, за будь-яких обставин дитина уникає інтернатних закладів, які у багатьох країнах світу визнані травматичними для дитячої психіки.

Роз’яснення можна отримати у  тренера з підготовки кандидатів у патронатні вихователі у Тернопільській обл. – (097)660-48-26 – п. Галина.

Послуга патронатного батьківства  надається на платній основі за рахунок державних коштів.

Які гарантії дає держава для патронатних вихователів?

  • Соціальна допомога в розмірі двох прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку на місяць на утримання влаштованої під патронат дитини;
  • Грошове забезпечення за надану патронатним вихователем послугу: у період перебування дитини у сім`ї патронатного вихователя – 5-ть прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а у період між влаштуванням дітей – 1,5 прожиткових мінімуми для працездатних осіб;
  • При влаштуванні 2-ох і більше дітей, дітей віком до 1 року, неповнолітньої вагітної, дитини з ВІЛ, грошове забезпечення збільшується на 10 % за кожну дитину та категорію, але сумарно не перевищує 50%;
  • Допомога та супровід фахівців соціальних служб.

Якщо ви бажаєте стати патронатним вихователем на період, допоки сім’я дитини долає кризовий період, звертайтеся у Тернопільський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: м. Тернопіль, вул. Медова, 3, за телефоном: 23-55-92, 098 174 77 41 або на електронну скриньку: tmcsssdm@ukr.net.

 

РА «Маркетингові технології ПБС» – увесь спектр маркетингових послуг: від ідеї – до реалізації!
Архів новин
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031