29 березня 2024 року
12:17:03

Усі новини Головна Культура Просвіта Новини Події Погода

Матвіїв день: тернопільська культурологиня про свято, заборони й традиції

29 грудня. До Нового року зосталось усього 32 дні. На 24 години більше, ніж місяць, але, погодьтесь, скільки всього можна за оту добу зробити. Тож, не марнуйте часу!

Найперше, наберіть друзів, рідних і знайомих, які називаються  Федір, Василь, Віктор, Дмитро, Іван, Матвій, Михайло, Микола, Семен, Сергій та привітайте з іменинами. Здоровте й тих, у кого нині день народження. Подарувати їм можна лазурит, кажуть, він для них є талісманом.

Світ нині ж відзначає Міжнародний день Біблії, Міжнародний день солідарності з палестинським народом, Першу неділю Адвенту, День любителя гострих відчуттів, День електронних вітальних листівок, День «Ласкаво просимо», День зубочистки. Тож приводів просто посидіти з друзями за філіжанкою кави чи чогось міцнішого – більше, ніж достатньо.

Обов’язково відвідайте храм. Адже нині – неділя. 29 листопада Церква вшановує пам’ять одного із 12 учнів Ісуса Христа – Левія Матвія.

  • «Писання каже, що до зустрічі з Ісусом Матвій працював збирачем податків, – зазначає викладачка культурології Технінчого коледжу ТНТУ ім. І. Пулюя, просвітянка Ольга Коневич. – Увірувавши в Христа й пішовши за Ним, він став проповідником. Стратили апостола на території сучасної Грузії в римській фортеці Апасарос за проповідування Слова Божого. Саме Левія Матвія вважають автором Євангелія від Матвія, написаного арамейською».

У народі ж 29 листопада величають Матвієвим днем або ж …Вітродувом через частий сильний і поривчастий вітер. Казали також, що «на Матвія і зима потіє», оскільки в цей час могло спостерігатися сильне потепління.

  • «За тих часів не було гідрометцентрів, тому наші прадіди погоду віщували за народними прикметами, – зауважує Ольга Коневич. – Вважали, чим сильніша на Вітродува відлига, тим суворішою й холоднішою буде зима. Випав сніг – чекай хуртовин. Дощить – зима буде теплою і м’якою. Сильний вітер, що прогнозував часті завірюхи, вгамовували …сирою крупою: кидали жменьку в його напрямку».

У Матвіїв день про важку роботу забували, а двері відкривали для проханих гостей. Жінки збирались на вечірні посиденьки: балакали, смакували стравами, займались рукоділлям й співали народних пісень.

  • «Мали прадіди й багато прикмет, – каже культурологиня. – Радили обов’язково слідувати порадам, що дають вам у цей день, а ще не одягати нічого червоного й навиворіт. Не свистіти в хаті, бо таргани чи жучки якісь заведуться. Не говорити з людиною, стоячи через поріг, бо посваритесь».

Такий ось нині день. Проведіть його так, аби запам’ятався. І пам’ятайте: нема нічого в світі важливішого за час проведений з людьми, котрі вас люблять!

 

РА «Маркетингові технології ПБС» – увесь спектр маркетингових послуг: від ідеї – до реалізації!
Архів новин
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031