28 березня 2024 року
20:59:29

Усі новини Головна Просвіта Особистості Долі Новини Події Тернопіль

Майбутній провідник українського націоналізму ХХ століття Ярослав Стецько народився у с. Великий Глибочок 109 років тому

19.01.2021 14:44
1 893

Чоловік, який у 1941 році на вимогу Гітлера під загрозую знищення відмовився відкликати Акт відновлення Української Держави, народився 19 січня 1912 року в селі Великий Глибочок біля Тернополя, в родині священика Семена Стецька та його дружини Теодозії.

Сина назвали Ярославом. Він був другою дитиною.  Ярослав своє ім’я отримав на честь князя Ярослава Мудрого. На час його народження подружжя Стецьків уже виховувало сина Омеляна. З часом у родині народилася молодша донька Оксана.

 

Ярослав Стецько – «маклер без держави» | Збруч Майбутній провідник українського націоналізму ХХ століття, юнаком був дуже здібний до навчання і з відзнакою закінчив Тернопільську гімназію. Після закінчення гімназії Ярослав вступив на філософський факультет Львівського університету, паралельно вивчаючи право в Краківському університеті. Знав польську, латину, грецьку, німецьку, англійську, італійську мови.

Ще навчаючись в Тернополі, Стецько брав участь у нелегальному молодіжному націоналістичному русі, вступивши в «Українську військову організацію», а потім – в ОУН. З переїздом до Львова його діяльність в ОУН тільки посилилась. У 1932 році, коли Ярославові Стецько було 20 років, він став членом Крайового правління ОУН на західно-українських землях. Очолив ідеологічну референтуру, редагував підпільні видання ОУН «Юнак», «Юність», «Бюлетень Крайової Екзекутиви ОУН на ЗУЗ».

Родина отця Семена Стецька: син Омелян, дружина Теодозія, Ярослав, отець Семен.

У 1934 році Стецька заарештували під час облави на представників ОУН, що почалася після вбивства у Варшаві міністра внутрішніх справ Польщі Перацького. У в’язницю також потрапили Степан Бандера, Микола Лебідь, Володимир Янів, Роман Шухевич, Богдан Підгайний, Іван Малюца та інші. Ярославу Стецьку присудили п’ять років ув’язнення. Перебуваючи у польській в’язниці напередодні «Львівського процесу», на допитах жодного разу нічого не сказав слідчим про свою належність до ОУН, навіть під тортурами. Відомо, що зумів витримати у в’язниці понад 200 годин без сну, сидячи на табуреті. Він перебував у в’язниці з літа 1936-го до осені 1937 року, а потім в лютому 1940 року Стецько став одним з ініціаторів створення в Революційного Правління ОУН в Кракові. У тому ж році був обраний заступником керівника ОУН Степана Бандери.

СТЕЦЬКО Ярослав. Прем'єр відновленої держави - Тернопільська центральна районна бібліотека - Великий провідник ОУН

З початком німецько-радянської війни Я. Стецько брав участь у формуванні похідних груп ОУН з метою організації українського самоврядування на окупованих німцями українських землях. Прорвавшись до Львова із групою однодумців, скликав Національні Збори, які 30 червня 1941 року проголосили Акт відновлення Української Держави і обрали Я. Стецька прем’єром Українського уряду Державного Правління. Проте 12 липня він був заарештований гестапівцями і перевезений до Берліна. За відмову на ультимативну вимогу Гітлера відкликати Акт відновлення Української Держави, Я. Стецька перевели до концтабору Заксенгаузен, де він аж до вересня 1944 року перебував у бункері смерті. У 1945 році Стецько втік з-під нагляду гестапо і оселився з дружиною в Мюнхені. Вже на початку 1945 року на Конференції ОУН його обрали в тричленне верховне Бюро Проводу ОУН разом зі Степаном Бандерою та Романом Шухевичем.

Дружина Слава Стецько згадувала, що коли вперше побачила Ярослава, відразу відчула, що це саме той чоловік, про якого мріяла. Уже згодом завжди говорила журналістам: «Нас Бог спарував, так мало бути». Романтичні стосунки між ними виникли після викрадення українськими націоналістами Стецька із чеського шпиталю. Анна Музика була однією з тих викрадачів. У 1946 році вони одружилися. Анна взяла прізвище чоловіка, ще й змінила своє ім’я на Славу, бо так лагідно називав її Стецько. Власних дітей подружжя не мало. У розмовах із журналістами пані Слава, коли заходила мова про чоловіка, завжди підкреслювала, що Ярослав Стецько залишався для неї завжди першим і єдиним коханням.

Ярослав Стецько – «маклер без держави» | Збруч
Ярослав Стецько та Слава Стецько

Ярослав Стецько – «маклер без держави» | Збруч
Стецько і Йосип Кладочний. Варшава, лютий 1941 р.

У 1946 році Стецько очолив Антибільшовицький блок народів, президентом якого був до кінця свого життя. Він також розгорнув широку діяльність на всесвітній антикомуністичній арені.

З 1968 року став головою Проводу революційної ОУН-Б, яку і очолював до кінця свого життя. За даними американського дослідника Расса Белланта, Стецько користувався підтримкою США. Під час правління Рейгана Білий дім залучав його до своїх справ і вважав серйозним лідером. Я. Стецько є автором книг «30 червня 1941 року» (1967) та «Українська визвольна концепція», яка вийшла вже після його смерті (1987).

Помер Стецько 5 липня 1986 року в Мюнхені, де його й поховали на цвинтарі Вальдфрідгоф. Похорон відбувся 12 липня там само, на цвинтарі Вальдфрідгоф. Попрощатися з покійним прийшли понад 1200 людей із різних країн світу.

Стецько Ярослав Семенович — Вікіпедія
1Yaroslav Stecko.jpg Най все буде Тернопіль!: Неіснуюча будівля тернопільської Української державної гімназії

В Тернополі на будинку, де він народився, встановлена меморіальна дошка, його іменем названа вулиця, на бульварі ім.Т. Шевченка стоїть погруддя Ярослава Стецька.

У селі Кам’янках Підволочиського району, де тривалий час жила сім’я незалежного борця за волю, Ярослав Стецько вперше в Україні постав перед земляками у бронзі і граніті.

У селі Великий Глибочок, що під Тернополем, названо вулицю і місцеву школу іменем Я.Стецька. На родинній хаті Стецьків встановлено меморіальну дошку. У центрі села стоїть пам’ятник Ярославові Стецьку.

Пам’ятник Ярославові Стецьку у с. Великий Глибочок

За матеріалами сайтів https://library.te.ua/

https://tobm.org.ua/stetsko-yaroslav/

https://zbruc.eu/node/75586

Фото з вільних джерел та – з книги: Б.Мельничук, М.Сагайдак, В.Уніят. Великий українець із Тернопілля Ярослав Стецько: життєвий шлях Провідника ОУН. – Тернопіль, 2010.

Про події 1941 року книга доктора історичних наук, журналіста, телеведучого Данила Яневського “Проект «Україна». 30 червня 1941 року, авантюра Ярослава Стецька”

http://maxima-library.org/mob/b/412543?format=read

Аннотация

    Дослідження доктора історичних наук, журналіста, телеведучого Данила Яневського – для тих українців, які мають бажання дізнатися, чим було проголошення Акта відновлення Української держави: звитяжним вчинком українських патріотів, інтригою німецьких спецслужб чи частиною детально продуманого плану націоналістів. Проаналізувавши відомі на сьогодні документальні публікації, спеціальні дослідження, архівні матеріали фондів Українського Національного Музею (Чикаго) та Наукового Товариства імені Т. Шевченка (Нью-Йорк), автор малює альтернативну до існуючої картину створення Організації українських націоналістів, її ролі та місця в історії передвоєнної Європи, з’ясовує її чисельність, відновлює імена реальних керівників та натхненників, творців та погребенників ОУН, форми їхньої «співпраці» зі спецслужбами різних країн, джерела фінансування. У центрі документального розслідування – питання про легітимність Акта 30 червня 1941 p., обставини його народження та проголошення, політичний вплив на український національний рух за умов німецької окупації.
РА «Маркетингові технології ПБС» – увесь спектр маркетингових послуг: від ідеї – до реалізації!
Архів новин
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031