19 березня 2024 року
07:02:12

Усі новини Головна Суспільство Блоги Новини Події

Бабак Тимко передбачив весну за розкладом

04.02.2022 15:36
2 506

День бабака –  символічний день передбачення погоди має давню історію.

Усе почалося ще в стародавньому Римі, щоправда там  це був День їжака. Тваринку будили, щоб дізнатися, як скоро настане тепло, чи чекати ще заморозків. Згодом свято поширилося і відзначати його стали в Європі.

Північна Німеччина підхопила звичай, але їжака вже замінив борсук. Офіційним святом День бабака вперше став у 1886 році. Традиція визначення характеру весни за поведінкою народного синоптика  прийшла і до нас.

Цього дня в Україні уже 17 років прислухаються до   Тимка, що мешкає  в будиночку на біологічній станції Харківського національного університету імені Каразіна у  ГайдарахХарківської області.

Якщо звір бачить свою тінь, то зима буде довгою, а якщо ні — очікуємо ранню весну.

Науковці, метеорологи, журналісти   пильно слідкували за поведінкою чотирилапого віщуна. Координаторка Харківського пресклубу Людмила Доля, з якою ми зв’язалися телефоном, сказала, що Тимко IІI-й,  прокинувся від зимової сплячки і не побачив своєї тіні, оскільки  була хмарна погода.

  • Але все за планом,- запевнила  координаторка Харківського пресклубу.– Наукова співробітниця кафедри біології Харківського національного університету ім. Каразіна Надія Токарська розшифрувала його поведінку, як передбачення   температурних  коливань. Вчені сказали, що весна прийде за розкладом, але буде досить прохолодною, з нестабільною погодою.Наш бабак Тимко ніколи не помиляється, це тільки погода підводить.

Минулоріч, Тимко IIІ також не побачив власної тіні, спрогнозувавши ранню весну.На пробудження Тимку приготували три страви: борщ із пампушками, вареники з цибулею та сало з чорним хлібом, часником та зелениною. За тим, що він побіг до мисочки із салом, визначили, що це найкращий лік від  хвороботворних вірусів.

  Нагадаємо, 1 січня у Львові несподівано прокинулись бабаки Марічка і Мишко, що також може свідчити про ранню весну.

 Людмила ОСТРОВСЬКА,

заслужена журналістка України

РА «Маркетингові технології ПБС» – увесь спектр маркетингових послуг: від ідеї – до реалізації!
Архів новин
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031